به گزارش خبرنگار ایرنا، محمدصادق معتمدیان روز یکشنبه در حاشیه بازدید بخشهای تولید مجموعه صنعتی ایران خودرو در جمع خبرنگاران افزود: استان تهران به دلیل جایگاه ویژه خود نقش تعیینکنندهای در اقتصاد کشور دارد.
وی در ادامه اظهار کرد: برنامههایی مانند یکشنبههای حمایت از تولید و سرمایهگذاری، به طور نمادین و عملیاتی در راستای رفع این چالشها طراحی شدهاند.
معتمدیان در پاسخ به سوالی درباره تاثیر ناترازی انرژی در ماههای اخیر هم توضیح داد: با همراهی مردم در صرفهجویی و مدیریت مناسب، توانستیم محدودیتهای انرژی را در استان تهران به حداقل برسانیم. این امر به ویژه در واحدهای تولیدی با بهرهگیری از رویکرد پدافند غیرعامل، همچون احداث نیروگاههای تجدیدپذیر و افزایش ظرفیت مولدها، محقق شده است.
استاتدار تهران به اقدامات ایرانخودرو به عنوان یکی از صنایع کلیدی کشور اشاره کرد و یادآور شد: ایرانخودرو با تولید بیش از ۶۰۰ هزار دستگاه خودرو در سال، نقش مهمی در رشد اقتصادی ایفا میکند.
وی با اشاره به قانون هوای پاک ادامه داد: علاوه بر این برنامههای این شرکت برای برقیسازی ناوگان حملونقل عمومی و خروج خودروهای فرسوده در راستای تحقق اهداف قانون هوای پاک و توسعه پایدار است.
اولویتهای زیست محیطی
معتمدیان از دغدغههای اصلی مردم استان تهران را آلودگی هوا عنوان کرد و افزود: برنامههای جامعی برای بهبود کیفیت هوا، شامل برقیسازی خودروها، از سوی خودروسازان به ویژه ایرانخودرو در حال اجراست.
وی با تاکید بر تداوم نظارتها، اظهار کرد: با همراهی دستگاههای اجرایی و استانداری، تمامی مشکلات شناساییشده در ستادهای تخصصی پیگیری میشوند تا موانع تولید در استان برطرف شوند.
مدیرعامل ایران خودرو نیز ضمن قدردانی از حمایتهای استاندار تهران در حل مشکلات تولید و بازدید از مجموعه ایرانخودرو، گفت: این اولین بار است که یک مقام مسوول بهطور مستقیم وارد مجموعههای تولیدی میشود و از نزدیک مشکلات را مشاهده کرده و برای حل آنها اقدامات لازم را انجام میدهد.
عظیمی ادامه داد: با توجه به مسابل ناترازی انرژی برخی مشکلات بوجود آمده بود، اما خوشبختانه با هماهنگی مسوولان استان و استاندار تهران این مشکلات به حداقل رسید و تولید با مشکلی مواجه نخواهد شد.
وی از حمایتهای آقای استاندار در راستای رفع موانع تولید و توجه ویژه به اهمیت تولید در استان تهران قدردانی کرد و افزود: این همکاریها موجب خواهد شد که روند تولید بدون هیچگونه مانعی ادامه یابد.
به گزارش ایسنا، برپایه واکاوی الگوهای همدیدی و بررسی نقشههای پیشیابی، وضعیت جوی استان تهران از امروز تا دوشنبه (۱ بهمنماه)، آسمان قسمتی ابری تا نیمه ابری (پیرو هشدار زرد هواشناسی ۲۶ دیماه) با فعالیت سامانه بارشی بتدریج افزایش ابر، گاهی بارش باران و برف و وزش باد و در ارتفاعات بارش برف و رخداد مه پیشبینی میشود.
همچنین طی امروز در پارهای نقاط استان (به ویژه نیمه جنوبی و بخشهای غربی استان) گاهی وزش باد نسبتا شدید مورد انتظار است. برای روز سهشنبه (۲ بهمنماه) نیز آسمان قسمتی ابری تا نیمهابری به تدریج کاهش ابر و وزش باد و گاهی افزایش باد دور از انتظار نیست.
از امروز (۲۸ دیماه) تا سهشنبه (۲ بهمنماه) کاهش محسوس دما در سطح استان پیشبینی میشود.
بر اساس اعلام اداره کل هواشناسی استان تهران، ایستگاه توچال با کمینه دمای ۱۵- درجه سانتیگراد سردترین ایستگاه استان تهران در ۲۴ ساعت گذشته گزارش شده است.
آسمان تهران فردا شنبه (۲۹ دیماه) نیمه ابری و وزش باد گاهی افزایش ابر و بارش باران با حداقل دمای ۱ و حداکثر دمای ۷ درجه سانتیگراد و طی روز یکشنبه (۳۰ دیماه) نیمهابری و وزش باد، در بعضی ساعتها افزایش ابر و بارش باران با حداقل دمای ۱ و حداکثر دمای ۶ درجه سانتیگراد پیشبینی میشود.
به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، رسانه های اسرائیلی به آشکاری، این رژیم را در تحقق اهداف جنگ به ویژه درباره نابودی حماس، شکستن توان عملیاتی آن و نیز از بین بردن محبوبیت این جنبش، شکست خورده می بینند.
پایگاه خبری صهیونیستی «i۲۴NEWS» نوشت که رژیم صهیونیستی در تحقق اهداف خود در غزه شکست خورد.
این رسانه صهیونیستی گزارش داد: حماس اجازه نداد اسرائیل در غزه جای پایی برای خود باز کند و این جنبش همچنان اداره نوار غزه را در دست دارد؛ لذا اسرائیل به اهداف جنگی خود دست نیافت و واقعیت در منطقه تغییری نکرد.
«یوسی یهوشوع» تحلیلگر نظامی روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارنوت» نیز نوشت: پس از ۱۵ ماه جنگ، نتانیاهو از لحاظ سیاسی و ارتش و «هرتزی هالوی» رئیس ستاد مشترک ارتش از لحاظ نظامی شکست خوردند، پیروزی بر حماس محقق نشد و سطح سیاسی و نظامی با هم شکست خوردند.
«هیلل بیتون روزین» گزارشگر نظامی اسرائیلی از کانال ۱۴ تلویزیون رژیم صهیونیستی نیز به نقل از یک افسر ارشد فرماندهی جبهه جنوبی رژیم صهیونیستی گزارش داد: هر کاری در جنگ انجام دادیم، با امضای توافق آتشبس به باد رفت.
«آلون مزراحی» تحلیلگر اسرائیلی در این پیوند نوشت: حماس، نه تنها بر اسرائیل، بلکه بر تمام غرب پیروز شد؛ حماس توانست اسرای اسرائیلی را نگه دارد و در رویارویی با اسرائیل، مقاوم ماند؛ حالا این جنبش، اسطوره ای فرهنگی برای نسل های آینده شده است.
«بن کاسپیت» روزنامه نگار سرشناس اسرائیلی با اشاره به دروغگویی های نتانیاهو و سخنگویان او برای فریب افکار عمومی داخل اسرائیل در روزنامه معاریو نوشت: آنها (اعضای کابینه نتانیاهو) ادعا کردند پیروزی واقعی در محور فیلادلفیا کسب کرده اند و حماس تسلیم شده است در حالی که جزئیات توافق نشان داد حماس، عقب نشینی نکرد و این اسرائیل است که باید در روز چهل و دوم توافق، این محور را خالی کند.
رسانه های اسرائیلی همچنین به نقل از «عودید عیلیم» مسئول پیشین دایره عملیات موساد گزارش دادند: باید با صداقت اعتراف کنیم که ما هدف اصلی جنگ یعنی غلبه بر توانمندی های نظامی حماس را محقق نکردیم؛ درست است که دستاوردهایی داشتیم اما جزئی بود و نباید به خودمان این توهم را بدهیم که موفق شده ایم؛ از این گذشته، اکثریت اهالی غزه همچنان طرفدار حماس باقی مانده اند.
«تسیوی یحزکیلی» تحلیل گر اسرائیلی نیز نوشت: حماس در منع اسرائیل از سیطره بر غزه موفق شد؛ شاهکار توافق در آزادسازی اسرا نیست بلکه در کیفیت گام برداشتن از روز دوم توافق است زیرا اسرائیل نتوانست اهداف جنگ را محقق کند و واقعیت صحنه را عوض نکرد.
به گزارش ایرنا، محمد بن عبدالرحمان آل ثانی نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر چهارشنبه شب به وقت محلی (دوحه قطر) از موفقیت تلاشها برای توقف آتش بس در غزه خبر داد و اعلام کرد: طرفهای فلسطینی و اسرائیلی با توافق آتش بس در نوار غزه موافقت کردند.
وی افزود: اجرای توافق از روز یکشنبه ۱۹ ژانویه آغاز میشود و بر اساس توافق، حماس ۳۳ اسیر را در ازای آزادی اسرای فلسطینی آزاد خواهد کرد.
رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) جنگ ویرانگری را علیه ساکنان نوار غزه به راه انداخت که بر اثر آن، افزون بر ویرانیهای عظیم و قحطی مرگبار بیش از هزاران فلسطینی که بیشتر آنها زن و کودک هستند، شهید و زخمی شدند.
با وجود همه این جنایتها، رژیم صهیونیستی اعتراف کرد که پس از گذشت ۴۶۷ روز جنگ علیه ساکنان غزه، نتوانست به اهداف خود از این جنگ یعنی نابودی جنبش حماس و بازگرداندن اسیران صهیونیست از نوار غزه دست یابد.
به گزارش ایرنا از سازمان غذا و دارو، حسین رستگار با اشاره به اینکه هنوز ظرفیت های زیادی برای رشد و بهبود در بخشهای مختلف وجود دارد، افزود: ظرفیتهای گستردهای برای افزایش تولید و صادرات این محصولات در کشور وجود دارد. این امر میتواند کمک شایانی به تقویت اقتصاد ملی و افزایش صادرات غیرنفتی کند.
وی به رشد جهانی بازار حلال اشاره کرد و گفت: محصولات حلال در سطح بینالمللی با استقبال فزایندهای روبهرو هستند و بسیاری از کشورهای غیرمسلمان نیز وارد این بازار شدهاند. بهعنوان نمونه، شرکت نستله بیش از ۱۰۰ خط تولید محصولات حلال در سطح جهانی راهاندازی کرده است، که نشان از روند رو به رشد این صنعت دارد.
رئیس مرکز ملی تحقیقات حلال تأکید کرد: اگرچه ایران در حوزه غذای حلال رتبهای پایینتر از آنچه که باید داشته باشد، این امکان وجود دارد که با بهبود زیرساختها و توسعه سایر بخشهای مرتبط، همچون داروسازی، مد و پوشاک و گردشگری حلال، سهم بیشتری از این بازار جهانی به دست آورده و جایگاه خود را تقویت کند.
وی همچنین از عملکرد ایران در بخشهای دیگر بازار حلال از جمله مالی اسلامی، گردشگری حلال و داروسازی بهعنوان نقاط قوت یاد کرد و اظهار داشت: ایران با رتبه سوم در بخش مالی اسلامی، رتبه ۱۵ در گردشگری حلال، و رتبه ۱۱ در حوزه دارو، نشان داده است که با استفاده از ظرفیتهای موجود میتواند در سایر بخشها نیز رشد چشمگیری داشته باشد.
رستگار گفت: بازار حلال یک فرصت طلایی برای توسعه اقتصادی و بینالمللیسازی برند ایران است. باید از تمام ظرفیتهای کشور برای ارتقای جایگاه خود در این بازار ارزشمند استفاده کنیم.
به گزارش اقتصادی ایرنا، بیمه مرکزی به عنوان نهاد ناظر صنعت بیمه در راستای شفافیت عملکرد صنعت بیمه، تسهیل در ثبت و بهبود فرایند رسیدگی در خصوص میزان رضایتمندی بیمهگذاران از عملکرد این صنعت، آمار ۹ ماهه شکایات بیمهگذاران و ذینفعان بیمهنامه در سامانه رسیدگی و پاسخگویی به شکایات از شرکتهای بیمه را منتشر کرد.
بر اساس این گزارش، شکایات مرتبط با رشتههای ثالث با ۴۳.۱۹ درصد در صدر جدول شکایت است و دو رشته درمان و بدنه به ترتیب با ۲۱.۳۱ درصد و ۱۸.۶ درصد بیشترین سهم شکایات در بین رشته های بیمه را به خود اختصاص داده اند.
بر مبنای آمارهای اعلام شده این جداول بر پایه شرکت بیمه، تعداد کل شکایات ثبت شده، شکایات رسیدگی شده اعم از وارد و ناوارد و شکایتهای در حال رسیدگی، تفکیک و در پورتال بیمه مرکزی بارگذاری شده است.
در این جداول، جایگاه شرکتهای بیمه به صورت ماهانه تغییر میکند و و درصد شکایات وارده نیز در شرکتهای مختلف، متفاوت است.
سامانه پاسخگویی و رسیدگی به شکایات بیمه مرکزی به دستور رئیس کل بیمه مرکزی و با هدف تسهیل در ثبت، بهبود فرآیند رسیدگی اعلام شکایت بیمهگذاران از شرکتهای بیمه، راهاندازی شده و در دسترس عموم مردم قرار دارد.